Web Analytics Made Easy - Statcounter

بازیگر نمایش «شب/خارجی/یرما» و مجری تلویزیون معتقد است تئاتر، در بین کارهای هنری، به جهت برخورد مستقیم با مخاطب، می‌تواند بالاترین تأثیر را بر آن بگذارد. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، توجه به مسائل زمانه و اندیشه محوری باید یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های گروه نمایشی و اهالی فرهنگ و هنر باشد، موضوعی که امروزه حلقه مفقوده تئاتر کشور است و باید توجه بیشتری به آن شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نمایش «شب/خارجی/یرما» به کارگردانی و دراماتورژی نسیم ادبی و نداشاهرخی با گونه مستند– نمایشی اجرا شده و تلاش دارد تا مخاطب خود را جذب و پیام نمایش را به آن برساند؛ این نمایش به گفته تیم تولید و با توجه به استقبال تماشاگران و نظرات ثبت شده از آن در این مسیر موفق بوده است به طوری که یکی از نمایش‌های پر فروش بوده و با تمدید چند باره مواجه شده است.

در این رابطه حامد مهربانی بازیگر تئاتر و مجری برنامه در انتهای الوند که یکی از بازیگران اصلی نمایش «شب/خارجی/یرما» است گفت‌وگو کردیم.

در ادامه مشروح این گفت‌وگو را مشاهده می‌فرمایید.

یرما حاصل یک فرآیند از ایده تا اجراست، در این فرآیند چه مقدار به تأثیرگذاری روی مخاطب فکر کردید؟

خیلی. یک‌چیزی که در طول تمرین‌ها به شوخی و جدی همیشه می‌گفتیم و در نظر داشتیم، این بود که نمایش ما باید نمایشی بشود که اگر کسی، برای اولین بار به سالن تئاتر می‌آید و می‌خواهد تئاتر ببیند، به تئاتر علاقه‌مند بشود و اصطلاحاً از این تجربه، پشیمان نشود.

برای همین، از همان اول، مخاطب خودمان را افرادی در نظر گرفتیم که تئاتر بین صرف نیستند و به‌جای پیچیده کردن الکی کار و درآوردن ادا و اطوار روشنفکر مآبانه، به ‌سادگی اثر توجه کردیم که بتواند به راحتی، قصه و حرف اصلی نمایش را به مخاطب انتقال بدهد و آن را سردرگم نکند. ضمن اینکه حال خوبی هم ایجاد کند و یک اثر آزاردهنده تلقی نشود!

 اساساً القا پیام و اثرگذاری بر مخاطب را از وظایف هنرمندان و هنر تئاتر می‌دانید یا صرفاً بیان مطلب و طرح مسئله را؟  

به نظر من از مهم‌ترین کارهای یک هنرمند همین انتقال پیام است. اینکه حقیقتی را که درک می‌کند و متوجه می‌شود تبیین کند. البته برای همان کشف و درک حقیقت هم باید تلاش مضاعف بکند اما به‌هرحال، از اصلی‌ترین وظایفش همین تبلیغ و تبیین حقیقتی است که متوجه شده است. حالا این کشف حقیقت ممکن است در هر حوزه و موضوعی باشد. بیان جالب و تأثیرگذار آن به جهت همراه کردن مخاطب از وظایف هنرمند به‌حساب می‌آید. ازاین‌جهت، کار هنرمند، به‌نوعی شبیه کار روشنفکری به‌حساب می‌آید و نقش مهمی در جامعه دارد.

حالا به نظر من در انواع این کارهای هنری، هنرهای نمایشی به‌طور خاص تئاتر، بالاترین تأثیر را می‌تواند بر مخاطب بگذارد. به جهت برخورد مستقیم انسان با انسان و اصطلاحاً، نفس به نفسی که در آن شکل می‌گیرد.

 این سؤال را پاسخ ندادید. اساساً وظیفه هنرمند و هنر را بیان مطلب می‌دانید یا طرح مسئله؟

به نظر من این دو از هم جدا نیست. خود طرح مسئله به‌نوعی بیان مطلب است. بااین‌حال، عالی‌ترین نوع انتقال پیام، همین به فکر وادار کردن مخاطب و اینکه او به نتیجه برسد است. به قول آن جمله معروف، «اندیشیدن را یاد بدهیم، نه اندیشه را». این از کارهای والا و ارزشمندی است که هر هنرمندی و به‌طور خاص هنرمندی که خالق تئاتر است باید به آن توجه کند.

جایگاه هنر تئاتر و هنرمندان آن را در مسائل مطرح‌شده در جامعه چیست؟

با توجه به پرسش و پاسخ‌های قبلی، مشخصاً هنر تئاتر می‌تواند نقش بسیار مهمی در حل مسائل مختلف از جمله مسائلی که در جامعه رخ می‌دهد پیدا کند. همین‌که به‌خوبی موضوعی را طرح کند و عموم مخاطبین خودش را، به‌طور خاص اهل اندیشه و نظر را به فکر کردن درباره آن وادار کند، کار خودش را کرده است. هنر، زبان رسایی برای همه موضوعات و به‌خصوص موضوعات پیچیده‌ای مثل مسائل اجتماعی است که قاعدتاً باید مبتنی بر نگاه زیبایی‌شناختی هم باشد که آن را از سایر کارهای رسانه‌ای و تبلیغی متمایز کند. به همین دلیل، جایگاه هنر به‌طور خاص هنر تئاتر در حل مسائل مطرح‌شده در جامعه بسیار بالا و مهم است که متأسفانه در کشور ما، کمترین توجه‌ها هم به آن می‌شود.

آیا «شب، خارجی، یرما» قصد بیان و حل مسئله‌ای از مسائل اجتماع را دارد؟ آیا شیوه اجرا هم در خدمت همین بیان مطلب قرارگرفته و یا فقط بعد هنری دارد؟

شاید اگر صرفاً همان نمایشنامه شاعرانه‌ی «یرما» اثر لورکا را اجرا می‌کردیم همان بُعد هنری بود که پرسیدید. اما انتخاب فرمِ نمایشی_مستند برای کار، به همان دلیل کار هنرمندانه و روشنفکرانه بود. اینکه مخاطب و تماشاگر بعد از دیدن نمایش، به فکر فرو برود و شاید پس‌ازاین تأملات و تفکرات، گرهی از مشکلاتش باز کند و به‌صورت تأثیر جمعی هم، یکی از مسائل جامعه را حل کند.

 مثل‌ چه؟

هرکدام از بخش‌های مستند بازیگران، به‌طور جداگانه می‌تواند بیان‌کننده یک موضوع باشد مثل بخش مستند من که درباره همین قضاوت‌های عجولانه درباره هر چیزی کردن بود، که یکی از مشکلات و مسائل رایج در جامعه ماست.

اما اگر یک نگاه کلی هم به فرم نمایش و جمع‌بندی همه مستندهای آن داشته باشیم، بیان این موضوع بود که درباره یک قصه ساده مثل یرما، چقدر تفاوت نگاه می‌تواند وجود داشته باشد و هرکسی یک تحلیل و یک زاویه نگاه به آن می‌تواند پیدا کند که غلط نیست و یک بعد ماجرا را نشان می‌دهد. همین یک درس از این نمایش به مخاطبین آن داده بشود کار بزرگی کرده، اینکه به مسائل انسانی آن‌قدر سطحی و تک‌بعدی نگاه نکنیم و سعی کنیم آن را از زوایا و ابعاد مختلف ببینیم و تحلیل کنیم. چراکه شاید نتیجه و قضاوت ما را تغییر بدهد.

تجربه مستند_نمایش را چگونه دیدید؟

درباره این تجربه، که کاملاً هیجان‌زده‌ام. نتیجه‌ای که از اجرای آن دیدم، حقیقتاً شگفت‌انگیز بود. اینکه در این دوران کرونا و وسواس حضور مردم در فضاهای بسته؛ مثل تماشاخانه‌ها، آن‌قدر از این نمایش استقبال شد که افراد زیادی برای بار چندم به دیدن آن بیایند یا اینکه مبلغان اصلی نمایش، خود تماشاگران باشند و هر شب، سالن کاملاً پر به اجرا برود و چند بار هم‌زمان آن تمدید بشود، برای من خیلی جذاب است. درحالی‌که نه متن یرما، متن جدید و دیده نشده‌ای است نه گروه بازیگران و عوامل، ستاره‌ها و سلبریتی‌هایی هستند که مردم به خاطر دیدن آن‌ها به سالن بیایند. به نظر من قطعاً این فرم نمایشی_مستند، مهم‌ترین عامل جذب این تعداد از تماشاگران شد.

چه بازخوردی از بیننده و مخاطب خود دریافت کردید و تا چه حد در رساندن پیام موفق بودید؟

کار دقیق و علمی‌ای که پس از نمایش روی مخاطبین انجام ندادیم که با اطمینان درباره موفقیت نمایش در رساندن پیام و مقصودش به مخاطب به شما جواب بدهم. اما چیزی که بعد از پایان هر اجرا شاهد بودم، حس مثبت تماشاگران بود. اینکه بیرون از سالن، باهم درباره نمایش و تأثیری که از آن گرفتند صحبت می‌کردند و حتی از تجربه‌های حسی مشترک خودشان می‌گفتند. یک‌چیز جالبی که بارها از تماشاگران مختلف کار شنیدم این بود که در هنگام نمایش گریه کردند، نه به این دلیل که بخشی از داستان شبیه زندگی خودشان بود و اصطلاحاً همذات‌پنداری کرده باشند. نه! به خاطر اینکه با دیدن نمایش وادار به‌مرور زندگی خودشان شده‌اند و از مرور بخش‌های تأثربرانگیز زندگی خودشان، به گریه افتادند. این یعنی نمایش باعث شده بود افراد بازگشتی به خودشان داشته باشند که این، قطعاً یکی از اهداف خالقان این نمایش بود.

به‌عنوان سؤال پایانی، با توجه اینکه تفکر و اندیشه را در تئاتر، دارای جایگاه بالایی می‌دانید به نظرتان در بدنه تئاتری کشور به این جایگاه چه میزان توجه می‌شود؟

این جایگاه آن‌قدر بالا هست که هیچ‌وقت به وضعیتی که در آن قرار داریم قانع نشویم و همواره بالاتر از آن را طلب کنیم. بااین‌حال، چیزی که خودم از وضعیت هنر امروز، به‌طور خاص هنرهای نمایشی می‌بینم کم‌توجهی به آن‌ها است. اینکه اولویت‌های هنرمندان تغییر کرده است. بیشتر از اینکه به حرف و محتوا توجه کنند، به فرم و ادا و اطوار و شلوغ‌بازی‌های بی‌دلیل به اسم کار هنری می‌پردازند. تازه بماند که آن مختصر حرف و محتوایی هم که در نظر دارند چقدر با مسائل و دغدغه‌های روز جامعه و جهان امروزمان نسبت دارد.

بااین‌حال، حیفم می‌آید وقتی یک هنرمند، می‌تواند این‌چنین در جامعه و دنیای پیرامون خودش تأثیرگذار مثبت باشد، در طول عمر هنری خودش -که یک‌زمان محدودی است قاعدتاً- نتواند چند کار جالب و تأثیرگذار در کارنامه‌اش به وجود بیاورد.

کارگردان نمایش "مرگ گرم": وظیفه هنرمند طرح مسئله است نه انتقال پیام

انتهای پیام/

 

منبع: تسنیم

کلیدواژه: تالار مولوی تئاتر تجربی تئاتر تالار مولوی تئاتر طور خاص هنر تئاتر طرح مسئله نظر من

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۲۱۶۰۷۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آیا سلبریتی‌ها جای کسی را در تئاتر تنگ کرده‌اند؟

حضور بازیگران سینما و تلویزیون، روی صحنه تئاتر، طی سال‌های اخیر، با موجی از واکنش‌های متفاوت مواجه بوده است. عده‌ای این حضور را غنیمت شمرده و آن را به نفع مصادیقی، چون جریان اقتصادی تئاتر نسبت دادند و در مقابل، برخی این حضور را ناامن دانسته و ساحت نمایش و صحنه را مبرا از آن رخداد‌هایی که مقابل دوربین سینما و تلویزیون می‌گذرد، می‌دانند.

خاک صحنه دامن‌گیر است

این تقابل طی سالیان اخیر، همواره به محلی در جهت مناقشه دو گروه تبدیل شده است، اما کفه قضاوت همواره به نفع موافقان این حضور، سنگینی کرده است علی‌الخصوص آن‌که طی ماه‌های اخیر، اخباری مبنی بر حضور اینفلوئنسر‌ها روی صحنه نمایش حسابی خبرساز شده بود. در چنین شرایطی استدلال موافقان حضور بازیگران سینما و تلویزیون در تئاتر این بود که در این زمینه، آیا حضور بازیگر حرفه‌ای موجه است یا حضور اینفلوئنسرها؟

بسیاری از بازیگرانی که امروز به ستاره‌های دنیای سینما، شبکه نمایش خانگی و تلویزیون تبدیل شده‌اند، از تئاتر شروع کرده‌اند و خاستگاه تئاتری دارنددر حال حاضر بازیگرانی، چون فرهاد آئیش، صابر ابر، بهرام افشاری، نادر فلاح، بهنام تشکر، کوروش سلیمانی، رامین ناصرنصیر، امیرحسین فتحی، نورا هاشمی، صدف اسپهبدی، محمد نادری نمایش‌هایی را به روی صحنه دارند؛ حضور بازیگران شناخته‌شده دیگر به پای ثابت تقویم سالیانه کشور تبدیل شده به‌گونه‌ای که در هر برهه زمانی در طول سال، بازیگران چهره‌ای را یافت می‌کنیم که نمایش‌هایی را به روی صحنه دارند.

لازم است به این نکته مهم اشاره کنیم که بسیاری از بازیگرانی که امروز به ستاره‌های دنیای سینما، شبکه نمایش خانگی و تلویزیون تبدیل شده‌اند، از تئاتر شروع کرده‌اند و خاستگاه تئاتری دارند و اکنون که پس از مدتی، دوباره به صحنه تئاتر بازگشته‌اند، نمی‌توان این ایراد را بر آنها وارد دانست که چرا خود را به هنر نمایش سنجاق می‌کنند. خاک صحنه دامن‌گیر است و اگر باید انتقادی را به این دسته از بازیگران وارد دانست، باید عنوان کرد که چرا در طول این مدت، در عرصه نمایش کم‌کاری داشته‌اند.

فارغ از این اتفاق، اگر بازیگری، خاستگاه تئاتری نداشته باشد و حالا به هر دلیلی درصدد تجربه‌اندوزی در این عرصه است، چرا باید جلوی این حضور را گرفت؟ نخست آن‌که تمرینات منحصر تئاتر سبب کسب مهارت‌های نوین و متفاوتی در آن بازیگر می‌شود که در ادامه مسیر بازیگری او تاثیرات مثبتی به همراه خواهد داشت.

چندین نمایش وجود دارند که از هیچ بازیگر چهره‌ای استفاده نکرده و بنابراین فضا برای کسانی که منحصرا فعالیت خود را در تئاتر دنبال می‌کنند به راحتی فراهم استثانیا سبب رونق اقتصادی تئاتر می‌شود که در تمام این سال‌ها به‌عنوان پاشنه آشیل نمایش مطرح بوده و ناملایمات بسیاری را در این هنر اصیل رقم زده است. ثالثا، هر نمایشی، نویسنده، کارگردان و تهیه‌کننده دارد. با توجه به حساسیت‌های بالایی که در این زمینه وجود دارد و البته وسواسی که به ویژه در نگاه کارگردان موجود است، نمی‌توان این‌گونه اندیشید که یک بازیگر با هر قابلیتی که داشت، می‌تواند به روی صحنه رفته و اساسا شایستگی چنین حضوری را ندارد چرا که تمام این موارد، از فیلتر کارگردان و دیگر صاحبان نمایش عبور کرده و چیزی به دلخواه بازیگر رقم نمی‌خورد.

فارغ از تمامی این موارد، هم‌اکنون چندین نمایش وجود دارند که از هیچ بازیگر چهره‌ای استفاده نکرده و بنابراین فضا برای کسانی که منحصرا فعالیت خود را در تئاتر دنبال می‌کنند به راحتی فراهم است و اینکه برخی عنوان می‌کنند حضور سلبریتی‌ها، محدود شدن فضای کاری هنرمندان عرصه تئاتر را تشدید می‌کند، منطق درستی نداشته و نمی‌توان بر آن تکیه کرد.

«حضور سلبریتی‌ها در عرصه تئاتر تاکنون منتج به اتفاق‌های خوبی شده که مهمترین آن، فروش بالای آن آثار بوده که اقتصاد این هنر را در طول سال با افزایش قابل‌توجهی همراه کرده و سبب می‌شود تا سانس‌های برخی از این نمایش‌ها تا روز‌های متوالی رزرو شده و سالن‌ها پر شوند»

هنر تئاتر در کشور، نسبت به سینما و شبکه نمایش خانگی، از برخی محدودیت‌های بعضا تاریخی رنج می‌برد. در طول این سال‌ها تلاش‌های بسیاری صورت گرفته تا بسیاری از این محدودیت‌ها مرتفع شود. رویکردی که قطعا با استقبال دوستداران و دلسوزان این هنر همراه است بنابراین نباید با ایراداتی از این دست، زمینه فعالیت در این عرصه را محدود کرد و مخاطب را نسبت به این هنر، دلسرد کرد. حداقل امروز که هنر نمایش، تلالویی ویژه در حیات پساکرونایی خود دارد، باید با همبستگی و دلسوزی، زمینه اعتلای بیشتر هنر تئاتر در کشور را رقم زد و موانع پیش‌رو را عقلانی و حساب‌شده مرتفع کرد.

منبع: ایرنا

باشگاه خبرنگاران جوان وب‌گردی وبگردی

دیگر خبرها

  • معاون رئیس‌جمهور: امکان گزینش در دور دوم انتخابات مجلس آسان‌تر است
  • امکان گزینش در دور دوم انتخابات مجلس آسان‌تر است
  • پارسا پیروزفر، مهران مدیری و الناز شاکردوست رکوردداران روز اول اکران
  • آیا سلبریتی‌ها جای کسی را در تئاتر تنگ کرده‌اند؟
  • اهمیت توجه به «مخاطب مردمی» در تئاتر رضوی/ ماجرای علاقه به فوتبال
  • برگزیدگان همایش تئاتر بچه‌های مسجد استان قم معرفی شدند
  • اجرای عمومی تئاتر‌های جشنواره رضوی گامی موثر است/ ماجرای عشقی عجیب
  • اجرای عمومی تئاترهای جشنواره رضوی گامی موثر است/ ماجرای عشقی عجیب
  • تئاترحوزه هنری استان به جشنواره سراسری بچه های مسجد راه یافت
  • راهیابی هنرمندان کهگیلویه و بویراحمدی به جشنواره تئاتر مسجد